Det gick dessvärre något fel med sökningen. Vi beklagar besväret. Vi hoppas att du vill pröva igen senare.
0770-17 10 17
öppet idag kl. 12:00-17:00
Kontakta oss
på mejl här
Favoriter
null

Vilket kylskåp ska du välja?

Att välja kylskåp behöver inte vara svårt. Det finns många alternativ, men storleken på din familj är en av de viktigaste faktorerna

I den här guiden får du bra råd om bland annat storlek, energimärkning och ljudnivå.

Familjens storlek spelar en stor roll!

Storlek och energimärkning

null

Hur stort ska det vara?

Kylkapaciteten är kanske den viktigaste faktorn när du ska välja ett nytt kylskåp. Ju fler ni är i hushållet och ju fler matvaror ni handlar, ju större ska kylskåpet vara. Energistyrelsens tumregel är: En person behöver minst 100 liter och därefter läggs 50 liter per person till. Handlar du till flera dagar åt gången eller om du ofta har gäster kan det vara en fördel med ännu större. Är ni få i hushållet är det optimalt att köpa en kombinerad kyl-frys.

> Se kombinerade kylfrysar här

null

Hur viktig är energimärkningen?

Ditt kylskåp står på dygnet runt. Du kan därmed påverka både miljön och ekonomin genom att välja ett som har låg energiförbrukning. Kyl-frysar och stora kylskåp drar generellt mer ström, men den bästa indikatorn är energimärkningen – ju fler plustecken, ju bättre. Energistyrelsen anger att skillnaden mellan ett A+++ och ett A+ kylskåp är hela 1300 kr i dess levnadstid. Å andra sidan är skillnaden på A++ och A+++ inte så stor så du kan absolut ”nöja” dig med ett A++ kylskåp.

OBS! I mars 2021 kommer en ny energiskala och många vitvaror får en ny energimärkning. Läs allt om den nya energimärkningen här.

Vilken typ av kylskåp behöver du?

Vilka funktioner ska kylskåpet ha?

Vilka kylskåp håller frukt och grönt extra fräscht?

Om du föredrar att handla till flera dagar åt gången är det en stor fördel med ett kylskåp som bevarar och håller matvarorna extra fräscha under en lägre tid. En 0-zone-låda gör att frukt och grönsaker håller sig fräscha i 2–3 dagar längre än normalt. Däremot säkrar en ventilerad kyl optimal temperatur och luftfuktighet i hela kylskåpet. Dessa funktioner är dessutom perfekta om du köper en del färskt och/eller ekologiskt kött.

> Se kylskåp som håller frukt och grönt fräscha här

Hur hög ljudnivå på kylskåpet är acceptabel?

En faktor som är lätt att glömma i jakten på ett nytt kylskåp är ljudnivån. Men vem står egentligen ut med ett kylskåp med hög ljudnivå där hemma? Ska det stå i ett kök med öppen planlösning mot vardagsrummet rekommenderar vi inte att ljudnivån överstiger 39 dB. Men om det däremot ska stå i ett kök eller annat rum där man inte vistas lika mycket är en högre ljudnivå acceptabel.

> Se kylskåp med låg ljudnivå här

Hungriga tonåringar eller små kladdiga fingrar i hushållet?

Har du barn eller tonåringar i hushållet kanske det inte räcker med att endast fundera på ett större kylskåp. Tonåringar öppnar ofta vilket gör att temperaturen kan falla och/eller bli ojämn. Därför kan ventilerad kylning vara ett bra val och en soft close-funktion slider mindre på upphängningen samt säkrar att kylskåpet stängs varje gång och inte blir ståendes. Utöver det kan ett kylskåp med ”anti fingerprint” se till att dörren hålls ren från kladdiga fingrar och fingeravtryck.

> Se kylskåp för barnfamiljen här

Andra smarta funktioner

Förväntar du något extra av ditt kylskåp? Det finns en rad smarta funktioner som kan göra vardagen både enklare och roligare. Kanske du vill kunna se vad som finns i kylskåpet genom att bara knacka på dörren istället för att behöva öppna? Eller kanske få en livebild direkt i din telefon när du är och handlar?

> Se smarta kylskåp här

null

Är du på jakt efter fler olika vitvaror? 

null
null
null
null