Det gick dessvärre något fel med sökningen. Vi beklagar besväret. Vi hoppas att du vill pröva igen senare.
0770-17 10 17
öppet idag kl. 12:00-17:00
Kontakta oss
på mejl här
Favoriter
null


Ny energimärkning för diskmaskiner

Ny energimärkning. Vad betyder det för dig när du väljer diskmaskin? Det behöver inte vara särskilt krångligt. Vi gör det härligt enkelt för dig. Här får du en översikt över ändringarna för diskmaskiner fr.o.m. den 1 mars 2021


De viktigaste förändringarna 

  • Skalan på den nya energimärkningen går från A till G.
  • Energiklasserna A+, A++ och A+++ utgår.
  • Idag finns inga produkter i den bästa energiklassen. Detta beror på strängare krav och nya mätningsmetoder. Produkterna är därför inte sämre.
  • Energiförbrukningen ses tydligare.
  • Nya, mer tydliga och förbättrade symboler.
  • En ny QR-kod som kan scannas. Genom den kan man hämta ett datablad med ytterligare produktinformation.


Bakgrunden till de nya reglerna

De nya EU-reglerna, som gör det svårare att uppnå bästa energiklass, skapar ett större engagemang för att utveckla vitvaror med minskad energiförbrukning. På detta sätt hjälper den nya klassificeringen till att skydda miljön. Och samtidigt skapar den nya energiskalan (A–G) större intervaller. Det innebär större inblick för dig som konsument.

null

På den nya energimärket hittar du

Högst upp till höger: En QR-kod som kan scannas. Genom den kan man hämta ett datablad med ytterligare produktinformation.

Vänster sida: Energiklasserna är uppdelade i färger från röd (G som är sämst) till grön (A som är bäst) och hela skalan är synlig.

Höger sida: Den svarta pilen med en bokstav i är den pil som visar vilken energiklass just denna produkt befinner sig i.

Mitten: I mitten på energimärkningen, under färgskalan, visas den avvägda energiförbrukningen per 100 tvättar. Detta är angivet i kWh.

Nederst: Nya, mer tydliga och förbättrade symboler.

Vad betyder de nya symbolerna?

Tallrikar och glas: Denna symbol visar den nominella kapaciteten i ett eco-program med antal för standardkuvert. Ett kuvert står för ett par bestick (kniv, gaffel och sked), ett glas och en tallrik.

Droppande kran: Denna symbol visar vattenförbrukningen för eco-programmet mätt i antal liter per diskning.

Klockan: Denna symbol visar hur lång tid eco-programmet tar mätt i timmar och antal minuter.

Megafonen: Denna symbol indikerar ljudnivån på produkten under drift. Ljudnivån mäts i fyra klasser (A till D) där A är den lägsta.

Få kunskap och inspiration för en mer hållbar vardag