Det gick dessvärre något fel med sökningen. Vi beklagar besväret. Vi hoppas att du vill pröva igen senare.
0770-17 10 17
öppet idag kl. 08:30-21:00
Kontakta oss
på mejl här
Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.
null


Ny energimärkning för många vitvaror 2021

Alla vitvaror och många elektronikvaror har idag en obligatorisk energimärkning som innebär att de genomgått olika tester för att sedan placeras i grupper. I dag löper energiskalan upp till A+++, dvs fler plustecken läggs på eftersom det hela tiden blir producerat fler och fler energivänliga vitvaror som dessutom blir bättre och bättre. För att undvika den inflation som i dag existerar i skalan kommer det i mars 2021 en ny energimärkningsskala. Den liknar den gamla ganska mycket men med mycket hårdare krav för de översta grupperna och utan plustecken på vissa av klasserna. Den nya energiskalan löper från G (sämst) till A (bäst).

Utseendet kan vid första anblick likna den gamla skalan, men man ska inte låta sig luras. En produkt som i den gamla skalan ligger i A+++ kan hamna i exempelvis grupp D på den nya skalan. Detta eftersom kraven höjts, men även för att det är fler och andra parametrar som blir testade och bedömda. Kraven för klass A i den nya energimärkningen är så hög att det idag inte finns några produkter som hamnat där. Det kommer antagligen ta ett par år innan vi ser någon produkt i den högsta och bästa energiklassen, vilket också är meningen med den nya energimärkningen.

Det kommer att vara en övergångsperiod där den gamla energimärkningen ska övergå till den nya där produkternas klasser kan komma att överlappa varandra. Men du kan både hitta produkter med den nya energimärkningen och produkter med den gamla energimärkningen på vår sida. Det kan se ut som om att det skiljer mycket mellan den nya och den gamla (exempelvis om en tvättmaskin har A+++ i den gamla men D i den nya), eftersom de har valt att testa och lägga vikt på en del andra saker i den nya energimärkningen. Vissa parametrar är samma, medan andra är helt nya och mäts på ett nytt sätt. Du kan alltså inte jämföra de två skalorna rakt av. Du kan läsa mer om vilka parametrar som blir testade under respektive kategori nedan.

Förhoppningen är att detta tilltag från EU kommer att bidra till ännu mer energisnåla produkter som ska vara bättre för miljön. Det blir även lättare för dig som konsument att jämföra energiskalan då du inte behöver hålla reda på en massa plustecken.

Energiskalan för torktumlare, ugnar och köksfläktar ändras inte just nu. Därför gäller fortfarande den gamla skalan som går från A+++ till G för dessa kategorier.

Du kan läsa mer om projektet här.

Nedan kan du läsa mer om vad förändringen innebär för varje kategori

Få kunskap och inspiration för en mer hållbar vardag