Det gick dessvärre något fel med sökningen. Vi beklagar besväret. Vi hoppas att du vill pröva igen senare.
0770-17 10 17
öppet idag kl. 12:00-17:00
Kontakta oss
på mejl här

Spara pengar och gör klimatet en tjänst: Använd dina vitvaror energismart

Det har en effekt. Du kan spara pengar och samtidigt minska koldioxidutsläppen. Allt du behöver göra är att använda dina vitvaror på ett energismart sätt. Och hur gör jag det, kanske du tänker? Det behöver inte vara särskilt krångligt. Vi gör det enkelt för dig med enkla tips och tricks för din vardag.

Enligt siffror från energimyndigheten använder en genomsnittlig familj (maj 2020) huvudsakligen el till diskmaskin, kylskåp, spis, ugn, köksfläkt, frys, tvättmaskin och torktumlare. Du får därför våra bästa spartips och tricks för just dessa maskiner, så att de inte blir till energislukare.

Små förändringar gör stor skillnad

Finns det verkligen något att vinna på det? Det råder ingen tvekan. Dina ansträngningar lönar sig. Visste du t.ex. att mellan 10–15 % av ett hushålls energiförbrukning utgörs av elektriska apparater i standby-läge? Det motsvarar ca 1 000 kr per år och per hushåll. Därför: kom ihåg att stänga av kaffemaskinen, eltandborsten och teven via stickkontakten eller köp ett energieffektivt grenuttag som automatiskt stänger av strömmen när apparaterna är i standby-läge.

Mannen tittar in i en ugn

Ugnen

Undvik att förvärma ugnen: Sätt in maten när du sätter på ugnen. Det spelar sällan någon roll för tillagningen om det är rätter som ska vara mer än 15 minuter i ugnen.

Om du förvärmer ugnen: För bakning eller maträtter som kräver förvärmning kan du överväga att göra flera rätter medan ugnen fortfarande är varm.

Använd eftervärmen: Dra nytta av eftervärmen genom att stänga av ugnen ca 5–10 minuter innan maten är färdig. Det kan spara upp till 10–25 % av förbrukningen.

Fyll ugnen: Genom att fylla ugnen sparar du upp till 60 % av elförbrukningen.

Vitt kök med kylskåp i rostfritt stål

Kylskåpet

Ställ in rätt temperatur: Kylskåpet ska vara inställt på 5 °C. Om temperaturen är lägre än så innebär det onödig strömförbrukning.

Dra nytta av kylan: Placera maten optimalt så att du får ut det mesta av energiförbrukningen och förlänger matens hållbarhet. Det är kallast längst ner och längst in i kylen.

Upptining: Använd kylan från frysta livsmedel och låt dem tina i kylen. Du får t.ex. en timmes elförbrukning för varje kg fryst kött du tinar upp.

Kylning: Det kräver extra energi att kyla ner mat. Låt därför varm mat stå ett tag innan du ställer in den i kylen. Danska livsmedelsverket rekommenderar högst en halvtimme på köksbordet. 

Kvinna som lagar mat i en panna på en svart spis

Spisen

Använd mindre vatten: Om du t.ex. kokar potatisen i 1–2 dl vatten istället för att fylla kastrullen, minskar du elförbrukningen med 30 %.

Använd kokkärl i rätt storlek: Kokkärlet och kokplattan ska passa varandra. Botten på grytor och kastruller ska också vara i nivå med kokplattorna för att värmen ska utnyttjas optimalt.

Koka upp: Koka upp en gryta på full värme för att sedan tillaga maten på lägre värme. Koka alltid upp med locket på.

Tvättmaskin i badrum

Tvättmaskinen

Fyll maskinen helt: Enligt danska energimyndigheten tvättar vi i genomsnitt 3,2‹kg kläder åt gången, även om våra tvättmaskiner vanligtvis är konstruerade för 5–6 kg eller 7–8 kg.

Tvätta i lägre temperaturer: Du sparar så mycket som 55 % av elförbrukningen genom att halvera temperaturerna från t.ex. 60 °C till 30 °C.

Använd Eco-programmet: Programmet tar längre tid. Men det använder mindre vatten och tvättar vid en lägre temperatur – och dina kläder blir precis lika rena som med de andra programmen.

Skippa förtvätten: Om kläderna inte är mycket smutsiga kan du definitivt hoppa över förtvätten. Du sparar in 20 % av elförbrukningen.

Kvinnan fyller en diskmaskin

Diskmaskinen

Använd Eco-programmet: Programmet tar längre tid. Men det använder mindre vatten och rengör vid en lägre temperatur – och din servis blir exakt lika ren som med de vanliga programmen.

Ställ in i diskmaskinen på en gång: Om smuts står och torkar in på disken krävs det längre disktid och högre temperaturer för att få det rent.

Avkalka maskinen: Kalk på värmaren gör att det krävs mer energi för att uppnå önskad temperatur. Kalk är en av huvudorsakerna till fel på diskmaskiner.

Frys fylld med hinkar

Frysen

Ställ in rätt temperatur: Frysen ska ställas in på -18 °C. Om temperaturen är lägre än så innebär det onödig strömförbrukning.

Ventilation: Se till att det finns luft runt frysen så att den kan göra sig av med värmen. Om du har en inbyggd frys, följ installationsanvisningarna för det.

Tätslutning: Kontrollera att dörren till frysen sluter tätt vid tätningslisterna. Du kan t.ex. sätta en pappersremsa i dörren. Om papperet hänger kvar, är dörren tät.

Avlägsna damm: Damm isolerar och ökar energiförbrukningen. Håll därför kompressorn och eventuell kondensator fri från damm.

Avfrostning: När lagret av frost är tjockare än 5 mm börjar det isolera. Kyleffekten blir mindre och elförbrukningen större.

Mand gør emhætte ren

Fläkten

Använd fläktens lägsta steg: Det högsta steget i fläkten använder ca en och en halv gånger så mycket energi som det lägsta. Använd därför bara det högsta steget om matoset är väldigt kraftigt.

Rengör fettfiltret: När filtret är igentäppt kräver fläkten mer energi. Rengör fettfiltret i fläkten ca en gång i månaden (beroende på hur mycket du använder spisen).

Lampan i fläkten: Stäng av lampan i fläkten när den inte används.

Tvättmaskin kör ett handfat med handdukar

Torktumlaren

Häng ut kläderna på tork: Torka om möjligt kläderna på klädstrecket om vädret tillåter. Du sparar ca 6 kr per torkning och samtidigt förlänger du maskinens livslängd genom att ge den en paus. På ett år kan du spara ca 500 kr om du använder torktumlaren en gång i veckan istället för tre.

Använd torkbollar: Torkbollar är gjorda för att lyfta och fördela kläderna medan de torkas. Luften cirkuleras mer effektivt och torktiden minskas.

Undvik överfyllning: För mycket kläder förlänger torktiden, ger skrynkliga kläder och en högre elförbrukning. Läs i bruksanvisningen för att ta reda på hur många kg kläder du kan lägga i maskinen.

Spara mer pengar genom att köpa vitvaror med en bra energiklass

Visste du att en familj på 2 vuxna och 2 barn vanligtvis använder cirka 150 m3 vatten om året? Genom att byta ut en 10 år gammal tvättmaskin mot en ny i en bra energiklass kan familjen spara upp till 12 m3 vatten per år. Det motsvarar 12 000 I – eller 750 kr per år enligt den danska energimyndigheten.

Ny energimärkning: Observera att den 1 mars 2021 trädde en ny energimärkning i kraft som omfattar flera vitvaruprodukter. Få en översikt över vad det betyder för dig nästa gång du väljer vitvaror. Läs mer här

 

Källor:

Danska energimyndigheten, SparEnergi, Bolius Knowledge Center, NRGI

ny energimärkning
Vill du vara lite grönare