Det gick dessvärre något fel med sökningen. Vi beklagar besväret. Vi hoppas att du vill pröva igen senare.
0770-17 10 17
öppet idag kl. 08:30-21:00
Chatten är
öppen
Favoriter
Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.
null

Vilken tvättmaskin ska du välja?

Är du på jakt efter en ny tvättmaskin, men vet inte riktigt vilken som passar dig och dina behov bäst? I den här guiden hjälper vi dig att få en överblick och se hur man väljer helt rätt tvättmaskin. Avgör hur stor kapacitet den ska ha, hur mycket den får låta, vilka funktioner du behöver och mycket mer.

Hitta tvättmaskiner till:

Förstå din tvättmaskin

null

Restfuktighet - förstå begreppet

Vanligtvis mäts en tvättmaskins effektivitet i restfuktighet. Med vad betyder det egentligen? Restfuktighet mäts i procent, och visar hur mycket fukt som finns kvar i plagget när tvättmaskinsprogrammet är slut. En låg restfuktighet förkortar alltså torktiden i tumlaren eller förångningen av vatten när kläderna hängs upp på torkstället. Om du ofta använder torktumlaren och vill minska mängden tid och energi som den förbrukar, rekommenderar vi att du siktar på en låg restfuktighet på max 53 %.

> Se vårt utbud av tvättmaskiner med låg restfuktighet

null

Hur väljer jag rätt kapacitet?

En av de viktigaste faktorerna när du ska välja en ny tvättmaskin är hur mycket som får plats i den. Speciellt i barnfamiljer tvättas det ofta, och då är det bra om tvättmaskinen är stor nog att hänga med. Och tvärtom behövs det inte en stor tvättmaskinen om ni är få i hushållet och inte tvättar så ofta. Kapaciteten mäts i kilo, och vi brukar rekommendera följande:

> Den lilla hushåll: 1-3 personen: 0-7 kg.

> Den genomsnittliga hushåll: 3-5 personen: 8-9 kg.

> Den stora hushåll: 5+ personen: 9+ kg.

null

Ljudnivå – hur hög är för hög?

De flesta uppskattar inte ljudet av en högljudd tvättmaskin. I synnerhet om den är centralt placerad i hemmet eller ännu värre: bredvid sovrummet. Då är det en bra idé att satsa på en tystare modell. Tänk på att tvättmaskiner är märkta med två ljudnivåer: en för tvätt och en för centrifugering. Vi rekommenderar att du väljer en tvättmaskin med en ljudnivå på max 46 dB om den ska placeras centralt i hemmet eller nära sovrum.

> Se vårt utbud av tvättmaskiner med låg ljudnivå

Vilka funktioner ska maskinen ha?

Funktioner?

En grundregel är ofta att ju fler funktioner maskinen har, desto dyrare är den. Därför kan det vara bra att fundera på vilka funktioner du egentligen behöver. Om du eller någon annan i hushållet är allergisk, är allergiprogrammen nödvändiga. De hjälper till att ta bort pollen och djurhår, och dödar upp till 99 % av kvalster och bakterier från 60 °C. I allmänhet är tvättmaskiner med ångfunktioner effektiva på att ta bort svåra fläckar även när höga temperaturer och tvättmedel inte räcker till. En annan smart funktion som blir allt vanligare är autodosering. Tvättmaskiner med autodosering känner själva av hur mycket vatten och tvättmedel som behövs, vilket är snällt mot både miljön, dina kläder och din plånbok.


Ont om plats – vad väljer jag då?

Bor du i lägenhet, där det inte finns speciellt mycket plats för tvättmaskin och torktumlare? Eller är din tvättstuga för liten för att rymma staplade maskiner? Då bör du överväga att slå ihop tvättmaskin och torktumlare och satsa på en kombinerad maskin. Dessa maskiner tar mindre plats, men nackdelen är att deras torkningsförmåga är sämre, och på så sätt förbrukar mer energi. Torkkapaciteten är dessutom något lägre än tvättkapaciteten. Du kan även välja en toppmatad maskin som tar mindre plats än en traditionell tvättmaskin.

> Se vårt utbud av kombinerade tvättmaskiner/torktumlar.

Vill du slå ett slag för miljön (och plånboken)?

Ju högre energiklass din maskin har, desto mindre energi förbrukar den. A är bäst medan G är ”sämst”, och skillnaden är stor. Om du väljer en tvättmaskin märkt med A i stället för G, kan du nämligen minska din energiförbrukning med upp till 50 %. Tänk på att kombinerade maskiner oftast har en sämre energimärkning än traditionella tvättmaskiner.

Oavsett vilken tvättmaskin du köper kan du köra en skillnad i sättet du använder den på. Du kan till exempel spara el genom att undvika snabbprogrammen, och du kan dessutom sänka energiförbrukningen med upp till 55 % genom att halvera tvättemperaturen från 60 till 30 grader.

> Se vårt utbud av energieffektiva tvättmaskiner


Vilka tvättmaskiner håller längst? 

Om du vill undvika att köpa en tvättmaskin så ofta, kan du med fördel välja en modell med en motor utan kullager. En sådan motor innehåller inga kullager som slits över tid, vilket gör den så hållbar att en del tillverkare vågar erbjuda upp till 20 års garanti. Sådana modeller är dessutom ofta tystare och energisnålare.

> Se vårt utbud av tvättmaskiner med kolfri motor.

Vilken typ av tvättmaskin behöver du?

Är du på jakt efter fler olika vitvaror? 

null
null
null
null