0770-17 10 17 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Favoriter
Basket
Varukorg
Meny

Expertrådgivning inför köp 0770-17 10 17

Öppet alla dagar

 

Många tänker först på att byta ut sina vitvaror när de går sönder, men ibland kan det löna sig att göra det lite tidigare, t.ex. om dina gamla vitvaror är av en dålig energiklass och förbrukar mycket ström och vatten. Häng med när vi går igenom hur du kan skona både miljön och din plånbok genom att tyda energimärket och välja miljövänliga vitvaror.

OBS! I mars 2021 kommer en ny energimärkning för en del vitvarukategorier vilket betyder att nedanstående inte längre kommer att gälla. De kategorier det rör är tvättmaskiner, kombinerade tvätt- och torkmaskiner, kyl och frys (inkl. vinkylar) och diskmaskiner. Du kan läsa mer om den nya energimärkningen här.

Vad är energiklass för vitvaror egentligen?

Energiklass är en EU-standard som går från början gick från G (minst energisnål) till A (mest energisnål). Tack vare den tekniska utvecklingen har våra vitvaror generellt sett blivit mycket energisnålare, därför har skalan numera utökats med A+, A++ och A+++. Ju fler plustecken – desto mer miljövänlig är vitvaran. Energiklassen märks ut med ett system med ikoner som förklarar produktens egenskaper.

 

             

 

Vad kan man utläsa genom att titta på energimärket?

Generellt för alla vitvaror så markeras energiklassen med en bokstav (och eventuellt ett eller flera plustecken). Dessutom anges energiförbrukningen i kWh per år. Även ljudnivå anges på i princip alla vitvaror. Därefter anges egenskaper som är specifika för den produktkategori som vitvaran tillhör: för tvättmaskiner anges t.ex. centrifugeringseffektivitet och vattenförbrukning, medan för kylfrysar anges kyl- respektive fryskapaciteten i liter. 

Hur mycket kan man spara genom att köpa miljövänliga vitvaror?

Under de senaste 10 – 20 åren har utvecklingen mot miljövänligare vitvaror tagit några rejäla kliv framåt. Enligt tillverkaren Bosch har förbrukningen av energi minskat i genomsnitt med nästan 50 % på tvärs av alla vitvarukategorier. Därmed kan du enkelt spara flera hundralappar per år genom att byta ut gamla vitvaror mot nya, mer energisnålare varianter. Visste du t.ex. att du kan spara omkring 1.050 kr per år med en energisnål tvättmaskin och torktumlare? Och upp till 2.950 kr per år om du ser på alla vitvaror (diskmaskin, kyl, frys, spis, tvättmaskin, torktumlare och torkskåp). På Råd & Röns hemsida kan du läsa hela artikeln om hur mycket du kan spara på att byta dig till nya, energisnåla vitvaror.

Så varför ska jag köpa vitvaror märkta med A+++?

När det handlar om att spara på elräkningen är A+++ vitvaror det bästa du kan ha. Det är sant att vitvaror med bra energimärkning är något dyrare i inköp är andra, mindre miljövänliga modeller, men det är viktigt att tänka mer långsiktigt – både för miljöns och plånbokens skull. De dyrare modellerna är nämligen ofta av högre kvalitet, vilket ger en längre produktlivslängd. Samtidigt är de där billigare i bruk, så de extra slantarna som du behöver lägga i inköp tjänar du igen flera gånger om innan det är dags att byta vitvaror igen.

Gå tillbaka till vår VÄLJ GRÖNT-sida och gå på upptäcksjakt bland alla de miljövänliga modellerna.

 

 

Favoriter

Stäng