0770-17 10 17 öppet i dag kl. 12:00-17:00
  • Måndag08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Favoriter
Basket
Varukorg
Meny

Hällar

Inbyggnadshällar

Inbyggnadshällar är en vanlig lösning i moderna kök där häll och ugn installeras separat istället för en komplett spis. Detta ger ett mer stilrent och enkelt utseende , och framför allt öppnar det upp för fler möjligheter att kombinera olika typer av hällar och ugnar på det sätt som passar var och en allra bäst.

I vårt breda sortiment hittar du fyra olika kategorier av inbyggnadshällar: induktionshällar, glaskeramikhällar, gashällar samt traditionella hällar med plattor.

Induktionshällar

Denna typ av inbyggnadshäll är ett alltmer populärt alternativ i moderna kök och innehåller marknadens senaste teknologi. Med hjälp av en elektrisk spole under ytan kan hällen känna av kokkärlens botten och stängs automatiskt av när ett kärl lyfts bort från hällen. Istället för att hällen i sig värms upp (som exempelvis hos en häll med plattor) är det istället själva kokkärlen som värms upp. Ytan hos en induktionshäll blir således aldrig varm mer än genom eventuell restvärme från kokkärlen.

Fördelarna med denna typ av inbyggnadshäll är att du slipper fastbrända matrester på hällen samt minskar risken för brännskador under och efter användning, vilket ur säkerhetssynpunkt är en bra egenskap för barnfamiljer eller dig som har ett trångt kök och beöver använda hällen som avlastningsyta.

Notera dock att förutsättningarna för att du ska kunna använda en induktionshäll är att kokkärlen har magnetisk botten, vilket finns hos de flesta typer av kastruller och stekpannor som tillverkas idag.

Glaskeramikhällar

Glaskeramikhällar - eller keramiska hällar, som de ibland också kallas - är den vanligaste typen av inbyggnadshäll. Utseendemässigt är de snarlika induktionshällarna, men skillnaden mellan dem finns under ytan. Keramiska hällar har oftast två eller fyra kokzoner som värms upp likt plattorna hos en vanlig spis, dock med fördelen att ytan består av en jämn och härdad glasplatta som är enklare att rengöra och använda än upphöjda plattor. Detta innebär att en glaskeramikhäll kan hantera alla typer av kokkärl och inte kräver kastruller med magnetisk botten för att fungera. Eftersom en glaskeramikhäll även kan utnyttja värmen upp till 30 % bättre än en inbyggnadshäll med plattor kan man säga att den är ett slags mellanting för den som inte vill ha en induktionshäll men söker ett modernare och miljövänligare alternativ än traditionella plattor.

Gashällar

Gashällar är alla gourmetkockars favoritalternativ eftersom värmen hos en sådan typ av inbyggnadshäll kan höjas och sänkas väldigt snabbt, vilket ger bättre precision och detaljreglering. En gashäll har oftast två, fyra eller fem kokzoner, och som namnet antyder drivs en gashäll med hjälp av gas istället för elektricitet. För att du ska kunna använda en gashäll krävs det alltså att du är ansluten eller har möjlighet att ansluta till stads- eller naturgas, därför bör du i förväg se över såväl de praktiska som de ekonomiska förutsättningarna för detta om du funderar på att köpa en sådan inbyggnadshäll.

Inbyggnadshäll med plattor

Inbyggnadshällar med plattor är av mer traditionell karaktär och har oftast två eller fyra kokzoner i form av plattor som värms upp med hjälp av ett värmeelement. Idag är denna typ av häll alltmer på väg att ersättas av nyare teknologi, men vissa föredrar ännu att använda traditionella plattor i synnerhet som extra kokplatta. Tänk dock på att inbyggnadshällar med plattor innehåller äldre teknik och därför många gånger är mindre energieffektiva än exempelvis keramikhällar.

Antal kokzoner

I ett hushåll på 4-5 personer är vanligtvis en inbyggnadshäll med 4-5 kokzoner standardalternativet. Är du en entusiastisk hemmakock som vill kunna göra ännu fler rätter samtidigt på spisen finns dock ett flertal modeller med så mycket som 6 eller 7 kokzoner, då huvudsakligen gashällar eller induktionshällar.

Facettslipad, med ram eller utan ram?

Induktion- och glaskeramikhällar har som tidigare nämnt en slät yta, men designmässigt finns det lite olika varianter att välja mellan. Vissa inbyggnadshällar är helt plana och har ingen ram eller kant alls mellan hällen och köksbänken, medan andra varianter har en ram i exempelvis aluminium eller rostfritt stål. En facettslipad häll har istället en slipad glaskant. Vad som passar bäst i olika kök är ofta designrelaterat, men vissa praktiska skillnader finns också. Exempelvis kan en inbyggnadshäll med ram vara svårare att rengöra samtidigt som ramen ser till att eventuella överkok stannar på hällen och inte rinner över på köksbänken.

Tveka inte att höra av dig till vår kundtjänst om du har frågor eller funderingar kring våra produkter - vi ger dig gärna tips och hjälper dig att hitta den bästa lösningen för ditt hushåll! Kontakta oss på tel 0770 17 10 17 eller [email protected]

Favoriter

Stäng