Köksfläktar









.png)
Köksfläkt & Spiskåpa – Köp billigt men med hög kvalitet
En köksfläkts, spisfläkts eller en spiskåpas, som det också kallas, uppgift är att se till att matos, lukt, fett och fukt från matlagningen filtreras och sugs ut ur köket så snabbt som möjligt för att inte luften ska tyngas ner utan hållas så ren som möjligt. En köksfläkt som är rätt monterad skapar dessutom ett undertryck i rummet och ser därmed till att den smutsiga luften som är kvar stannar i köket och slipper påverka luftkvaliteten i övriga delar av huset. Detta är speciellt viktigt om du inte kan stänga dörrarna till köket eller om du har en öppen planlösning. Spiskåpor och köksfläktar finns i en mängd olika variationer när det gäller såväl design som funktion, och för att fläkten ska fungera korrekt är det viktigt att du vet hur du vill och kan montera din köksfläkt och i vilken storlek den ska vara i.
Hos oss hittar du bland annat:
Kolfilter och recirkulation i ett
Det finns olika typer av fläktar och den med kolfilter innehåller modern teknologi och kräver ingen utsugningskanal för att kunna rensa luften. Istället använder fläkten recirkulation där den orena luften passerar genom två filter i fläkten, dels för att ta bort fettrester, samt ett aktivt kolfilter som tar bort övriga partiklar. Luften kommer alltså ut i köket igen efter att den passerat filtret och renats.
Fördelarna med den här typen är att den är mer flexibel och enkel att installera eftersom att du inte behöver bygga ett hål i väggen för att leda ut luften. Recirkulationen gör också att den uppvärmda luften i huset stannar inomhus, vilket i längden är mer energieffektivt än att ha en utsugningsfläkt som ständigt suger ut den varma luften. En köksfläkt med kolfilter rensar dock inte bort fukten ur luften, vilket kan vara en liten nackdel. Kolfiltret bör bytas ut ca 1–2 gånger om året.
Utsugningsfläkt
Den mer traditionella typen av köksfläkt eller spiskåpa är utsugningsfläkten som med hjälp av en utsugningskanal i väggen leder den smutsiga luften från köket direkt ut i det fria. Fördelen med detta är att fläkten mer effektivt kan rensa köksluften på fukt, fettpartiklar och dålig lukt än en köksfläkt med kolfilter kan. Dock måste du ha en utsugningskanal, d.v.s. ett hål i väggen som leder luften ut ur fastigheten eller ha rätt förutsättningar för att kunna bygga en om denna typ av köksfläkt ska fungera i ditt hushåll. Det är såklart är såklart viktigt att undersöka före köpet så att du inte plötsligt står med en köksfläkt som du inte kan montera. En del utsugningsfläktar kan även användas till recirkulation om du väljer att köpa till ett kolfilter så det är en möjlighet om du inte har eller har förutsättningar för en utsugningskanal.
Centralventilation
Centralventilation är en vanlig lösning i exempelvis flerbostadshus. Köksfläkten kan då kopplas till ett centralt ventilationssystem i fastigheten som bidrar med den motorkapacitet som behövs, vilket innebär att du inte behöver köpa en köksfläkt med intern motor. Fråga din vicevärd om du är osäker på vilket system du har eller hur du ska tänka när du väljer fläkt.
Intern eller extern motor?
En köksfläkt eller spiskåpa med inbyggd (intern) motor är enkel att montera medan en extern motor måste monteras separat och vanligen då på vinden, taket eller ytterväggen till en fastighet. Då en extern motor placeras på längre avstånd från köket är ljudnivån hos en sådan fläkt vanligen lägre och ger generellt en bättre utsugningsförmåga än en fläkt med inbyggd motor. Därför är det en bra idé att välja denna variant om man har möjlighet för det. Ju tystare fläkten är ju skönare inomhusmiljö får du.
Kapacitet
Det är av största vikt att köksfläktens kapacitet är tillräckligt hög för ditt kök eftersom luftkvaliteten annars riskerar att bli märkbart försämrad vid matlagning. En köksfläkt bör kunna byta ur luften i ditt kök minst 10 gånger i timmen, och för att räkna ut den minimi-kapaciteten i m³/t som din fläkt behöver ska du ta volymen hos ditt kök (d.v.s. bredden x längden x höjden) och multiplicera det med 10. Utsugningsförmågan förbättras också ju större fläkten är i förhållande till spishällen. Inne på varje varas varukort kan du se vilken kapacitet fläkten har.
Bullernivå
Hur mycket en köksfläkt eller spiskåpa låter vid användning är framför allt beroende av motorns placering och kapacitet. Ju mer kraftfull en motor är, desto mer låter den av naturliga skäl. Som tidigare nämnt blir ljudnivån från en extern motor ofta lägre med tanke på att den är placerad längre bort från köket. Vanligtvis ligger ljudnivån hos en köksfläkt på ca 55 dB, vilket är något lägre än en vanlig samtalsnivå (ca 60 dB). Tänk dock på att även små steg i dB kan göra stor skillnad i bullernivå. Därför bör du alltid sikta på att välja en modell med så låg dB som möjligt.
Design
När det gäller utseende och montering finns en hel uppsjö olika typer av köksfläktar. Vilken variant som passar bäst i ditt kök kan vara beroende av utrymmet i köket samt vilken typ av utsugningsteknik fläkten behöver ha. Vanligtvis är köksfläkt vägghängd eller takhängd, medan en frihängd variant passar för den som exempelvis har placerat spisen vid en köksö i mitten av rummet. En underbyggd köksfläkt är en bra lösning för dig som har ont om utrymme eftersom fläkten byggs in över spisen eller hällen och lämnar utrymme för ett köksskåp eller annan förvaring ovanför.
Utseendemässigt kan köksfläktar variera i mycket högre grad än vad andra typer av vitvaror gör. En fläktkåpa i glas eller rostfritt stål är stilrena och populära alternativ, men en köksfläkt kan även vara utdragbar för att spara plats. En del frihängande köksfläktar kan rentav se ut som små konstverk och ger möjligheten att skapa en unik, personlig touch i köket. Så när det kommer till designen är det helt enkelt en smaksak. En positiv sak med att de kan variera så mycket är att du alltid kan hitta en som faller dig i smaken.
Vi hjälper dig!
Tveka inte att kontakta vår kundtjänst om du har frågor eller funderingar om våra produkter. Vi ger dig gärna tips och råd inför ditt köp och hjälper dig att hitta den bästa lösningen för ditt hushåll. Hör av dig till oss på tel 0770 17 10 17 eller [email protected]
Favoriter