0770-17 10 17 Öppet i dag kl. 8:30-19
  • Måndag8:30-19
  • Tisdag8:30-19
  • Onsdag8:30-19
  • Torsdag8:30-19
  • Fredag8:30-16
  • Lördag12-17
  • Söndag12-17
Stäng
Chatten är
stängd

Favoriter

Stäng
Favoriter
0 Varukorg
Meny

Spara 10% på varma produkter till köket*

Se utbudet | *Kan inte kombineras med andra rabatter eller prisgaranti. Gäller t.o.m. 25/10-17.

×

Köksfläktar

Köksfläktar

Uppgiften för en köksfläkt eller spisfläkt är att se till att matos, lukt, fett och fukt från matlagningen sugs ut ur köksluften så snabbt som möjligt. En köksfläkt som är rätt monterad skapar dessutom ett undertryck i rummet som ser till att den smutsiga luften stannar i köket och slipper påverka luftkvaliteten i övriga delar av huset. Köksfläktar finns i en mängd olika variationer när det gäller såväl design som funktion, och för att fläkten ska fungera korrekt är det av stor vikt att den än lämpad för monteringsförutsättningarna och storleken hos ditt kök.

Kolfilter eller recirkulation

Köksfläktar med kolfilter innehåller modern teknologi och kräver ingen utsugningskanal för att kunna rensa luften. Istället använder fläkten recirkulation där den orena luften passerar genom två filter i fläkten, dels för att ta bort fettrester, samt ett aktivt kolfilter som tar bort övriga partiklar. Luften passerar därefter ut i rummet igen.

Fördelarna med den här typen av köksfläkt är att den är mer flexibel och enkel att installera med tanke på att du inte behöver bygga ett hål i väggen för att leda ut luften. Recirkulationen gör också att den uppvärmda luften i huset stannar inomhus, vilket i längden är mer energieffektivt än att ha en utsugningsfläkt som ständigt suger ut den varma luften. En köksfläkt med kolfilter rensar dock inte bort fukten ur luften, vilket kan vara en liten nackdel. Kolfiltret bör bytas ut ca 1-2 gånger om året.

Utsugningsfläkt

Den mer traditionella typen av köksfläkt är utsugningsfläkten, som med hjälp av en utsugningskanal i väggen leder den smutsiga luften från köket direkt ut i det fria. Fördelen med detta är att fläkten mer effektvt kan rensa köksluften på fukt, fettpartiklar och dålig lukt än en köksfläkt med kolfilter. Dock måste du ha en utsugningskanal ? d.v.s. ett hål i väggen som leder ur ur fastigheten ? eller ha rätt förutsättningar för att kunna bygga en om denna typ av köksfläkt ska fungera i ditt hushåll, vilket är viktigt att undersöka före köpet. En del utsugningsfläktar kan användas även till recirkulation om du väljer att köpa till ett kolfilter.

Centralventilation

Centralventilation är en vanlig lösning i exempelvis flerbostadshus. Köksfläkten kan då kopplas till ett centalt ventilationssystem i fastigheten som bidrar med den motorkapacitet som behövs, vilket innebär att du inte behöver köpa en köksfläkt med intern motor.

Intern eller extern motor?

En köksfläkt med inbyggd motor är enkel att montera medan en extern motor måste monteras separat, vanligen på vinden, taket eller ytterväggen till en fastighet. Då en extern motor placeras på längre avstånd från köket är ljudnivån hos en sådan fläkt vanligen lägre och ger generellt en bättre utsugningsförmåga än en fläkt med inbyggd motor.

Kapacitet

Det är av största vikt att köksfläktens kapacitet är tillräckligt hög för ditt kök eftersom luftkvaliteten annars riskerar att bli märkbart försämrad vid matlagning. En köksfläkt bör kunna byta ur luften i ditt kök minst 10 gånger i timmen, och för att räkna ut den minimi-kapaciteten i m³/t som din fläkt behöver ska du ta volymen hos ditt kök (d.v.s. bredden x längden x höjden) och multuplicera det med 10. Utsugningsförmågan förbättras också ju större fläkten är i förhållande till spishällen.

Bullernivå

Hur mycket en köksfläkt låter vid användning är framför allt beroende av motorns placering och kapacitet. Ju mer kraftfull en motor är, desto mer låter den av naturliga skäl. Som tidigare nämnt blir ljudnivån från en extern motor ofta lägre med tanke på att den är placerad längre bort från köket. Vanligtvis ligger ljudnivån hos en köksfläkt på ca 55 dB, vilket är något lägre än en vanlig samtalsnivå (ca 60 dB). Tänk dock på att även små steg i dB kan göra stor skillnad i bullernivå.

Design

När det gäller utseende och montering finns en hel uppsjö olika typer av köksfläktar. Vilken variant som passar bäst i ditt kök kan vara beroende av utrymmet i köket samt vilken typ av utsugningsteknik fläkten bör ha. Vanligtvis är köksfläkt vägghängd eller takhängd, medan en frihängd variant passar för den som exempelvis har placerat spisen vid en köksö i mitten av rummet. En underbyggd köksfläkt är en bra lösning för dig som har ont om utrymme eftersom fläkten byggs in över spisen eller hällen och lämnar utrymme för ett köksskåp eller annan förvaring ovanför.

Utseendemässigt kan köksfläktar variera i mycket högre grad än vad andra typer av vitvaror gör. En fläktkåpa i glas eller rostfritt stål är stilrena och populära alternativ, men en köksfläkt kan även vara utdragbar för att spara plats. En del frihängande köksfläktar kan rentav se ut som små konstverk och ger möjligheten att skapa en unik, personlig touch i köket.

Vi hjälper dig!

Tveka inte att kontakta vår kundtjänst om du har frågor eller funderingar om våra produkter. Vi ger dig gärna tips och råd inför ditt köp och hjälper dig att hitta den bästa lösningen för ditt hushåll. Hör av dig till oss på tel 0770 17 10 17 eller [email protected]

Favoriter

Stäng