0770-17 10 17 Öppet i dag kl. 8:30-19
  • Måndag8:30-19
  • Tisdag8:30-19
  • Onsdag8:30-19
  • Torsdag8:30-19
  • Fredag8:30-16
  • Lördag12-17
  • Söndag12-17
Stäng
Chatten är
stängd

Favoriter

Stäng
Favoriter
0 Varukorg
Meny

Gäller t.o.m 26/9. *Kan inte kombineras med andra rabatter, paketerbjudanden eller prisgarantier.

×

Mikrovågsugnar

Mikrovågsugnar

En mikrovågsugn är ett bra komplement till spisen och ugnen i köket eftersom den möjliggör enklare och snabbare uppvärmning av mat. De mer traditionella varianterna av mikrovågsugnar är endast avsedda just för att värma upp mat som redan är tillagad, vilket också är ett mer energisnålt alternativ än att värma mat på spisen eller i ugnen. Den som dock vill utvidga mikrons användningsområde kan även hitta så kallade kombinationsugnar samt modeller med speciella funktioner som gör det möjligt att tillaga enklare rätter direkt i mikron.

Så fungerar mikrovågorna

Uppvärmning i en mikrovågsugn går till så att elektromagnetiska vågor avges från olika håll inuti ugnen och tränger in i maten som ska värmas. Mikrovågorna gör att vattenmolekylerna i maten sätts i rörelse, vilket alstrar värme som i sin tur leds vidare och gör att maten snabbt blir varm. Det är alltså endast vattenmolekylerna i det du placerar i mikrovågsugnen som påverkas - själva kärlet som maten förvaras i värms endast indirekt upp av den varma maten.

Ugnsvolym

För att en mikrovågsugn ska passa för dig måste den i första hand passa för den typ av kärl du vanlligtvis värmer mat i. Ofta handlar det om vanliga tallrikar eller skålar, men det kan även vara exempelvis matlådor eller nappflaskor som ska få plats inuti mikron. En liten mikrovågsugn har i de allra flesta fall tillräckliga proportioner för rymma en normalstor tallrik, men kan då vara för låg för att du ska kunna värma mer än en portion åt gången. Hos oss varierar ugnsvolymen från ca 13 till 45 liter, men standardstorleken är uppskattningsvis ca 20 liter.

Program och smarta funktioner

Så gott som alla typer av mikrovågsugnar har ett basutbud av effektlägen och program som du själv kan justera för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Mer avancerade varianter kan även ha tilläggsprogram som gör att exempelvis kött, grönsaker eller vätska värms upp på bästa sätt - eller till och med ser till att vissa rätter kan få en krispigare och mer aptitlig yta än vid vanlig uppvärmning. Ju bättre anpassad en mikrovågsugn är för olika typer av rätter, desto större är chansen att maten kan bibehålla sin smak och konsistens trots snabb uppvärmning.

För att maten ska få en så jämn uppvärmning som möjligt i en mikrovågsugn har många modeller en roterande bottenplatta, vanligtvis gjord av glas. Detta är till stor hjälp om du värmer mat på vanlig tallrik eller i ett mindre kärl, men kan ställa till det om du vill ställa in större formar eller dylikt, i synnerhet om de är fyrkantiga. I ett sådant läge är det en fördel att ha en mikro där rotationen kan stängas av vid behov.

Kombinationsugnar

Kombinationsugnar är rätt val för den som vill avancera sin mikrovågsugn ytterligare. Ett vanligt exempel är en mikrovågsugn med grill eller grillfunktion, där ugnen är försedd med värmeelement som ger den uppvärmda maten bättre och krispigare yta. I vissa typer av ugnar går det även att ångkoka mat, vilket särskilt är en smart funktion för läcker och varsam tillagning av grönsaker. En mikrovågsugn kan även ha reglerbar över- eller undervärme eller möjlighet till varmluft. En mikrovågsugn med varmluft fungerar praktiskt taget som en mini-variant av en vanlig ugn, med skillnaden att tillagningstiden blir kortare.

Inbyggda mikrovågsugnar

Att integrera sina vitvaror i köksinredningen är allt vanligare i moderna kök, vilket lett till att det idag finns ett brett utbud av mikrovågsugnar som är avsedda för inbyggnad vid sidan av de mer traditionella fristående mikrovågsugnar.

Design

Rent praktiskt är det bra att tänka på åt vilket håll luckan till en mikrovågsugn bör öppnas för att harmonisera med logistiken i ditt kök. Luckan är vanligtvis bottenhängd eller sidohängd, och det sistnämnda alternativet är oftast det bästa om du har för avsikt att placera mikrovågsugnen högt upp, till exempel ovanpå ett mindre kylskåp. Om mikron har god insyn blir det också enklare för dig att hålla koll på maten under uppvärmningen eller tillagningen. En digital display för justering av tid, effekt och program kan dessutom vara ha både en estetisk och praktisk fördel eftersom den är enklare att rengöra och kan ge en mer exakt tidsinställning än vanliga reglage. I övrigt varierar färg, form och material i hög grad hos både fristående och inbyggda mikrovågsugnar och ger goda möjligheter för alla att hitta en modell som matchar den övriga inredningen i köket.

Vi hjälper dig!

För att du ska bli så nöjd som möjligt med ditt köp hos oss är du alltid välkommen att kontakta vår kundtjänst om du har frågor om våra produkter. Hör av dig till oss på tel 0770 17 10 17 eller [email protected] så hjälper vi dig.

Favoriter

Stäng