0770-17 10 17 öppet i dag kl. 12:00-17:00
  • Måndag08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Favoriter
Basket
Varukorg
Meny

Mikrovågsugnar

Mikrovågsugn - Så hittar du den bästa för dig

Mikrovågsugnen har kommit att bli ett av det moderna kökets viktigaste hjälpmedel. Genom att tina, värma och i vissa fall till och med tillaga mat underlättar mikrovågsugnen vardagen en hel del. Dessutom sparar du både tid, energi och el på att värma mat i mikron i förhållande till att göra det på spisen eller i ugnen. En fristående mikrovågsugn är ett smidigt alternativ i alla kök eftersom den enkelt kan flyttas runt och placeras där den behövs. Dessutom har du möjlighet att gömma undan den i ett skåp om du inte vill att den tar plats på köksbänken.

En mikro är ett bra komplement till spisen och ugnen i köket eftersom den möjliggör enklare och snabbare uppvärmning av mat. De mer traditionella varianterna av mikrovågsugnar är endast avsedda just för att värma upp mat som redan är tillagad vilket också är ett mer energisnålt alternativ än att värma mat på spisen eller i ugnen. Men för den som vill utvidga mikrons användningsområde kan även hitta så kallade kombinationsugnar samt modeller med speciella funktioner som gör det möjligt att tillaga enklare rätter direkt i mikron. Detta gör det enkelt och effektivt att laga mat eftersom att inget behöver passas på spisen och det mesta lagar sig själv i mikron om man bara har förberett på rätt sätt.

Hos oss hittar du bland annat:

Så fungerar mikrovågorna

I en mikro finns små hål på insidan där elektromagnetiska tränger igenom och in till maten som ska värmas. Mikrovågorna gör att vattenmolekylerna i maten sätts i rörelse, vilket alstrar värme som i sin tur leds vidare och gör att maten snabbt blir varm. Det är alltså endast vattenmolekylerna i det du placerar i mikrovågsugnen som påverkas - själva tallriken/kärlet som maten förvaras i värms endast indirekt upp av den varma maten.

Ugnsvolym

För att en mikrovågsugn ska passa för dig måste den i första hand passa för den typ av kärl du vanligtvis värmer mat i. Ofta handlar det om vanliga tallrikar eller skålar, men det kan även vara exempelvis matlådor eller nappflaskor som ska få plats inuti mikron. En liten modell har i de allra flesta fall tillräckliga proportioner för rymma en normalstor tallrik, men kan då vara för låg för att du ska kunna värma mer än en portion åt gången. Hos oss varierar ugnsvolymen från ca 13 till 45 liter, men standardstorleken är uppskattningsvis ca 20 liter. Du bör fundera på vilken storlek du vill ha och alla mått finns att se på respektive varukort så att du inte riskerar att få någon som är för smal, låg eller liten.

Program och smarta funktioner

Så gott som alla typer och modeller har ett basutbud av effektlägen och program som du själv kan justera för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Mer avancerade varianter kan även ha tilläggsprogram som gör att exempelvis kött, grönsaker eller vätska värms upp på bästa sätt - eller till och med ser till att vissa rätter kan få en krispigare och mer aptitlig yta än vid vanlig uppvärmning. Ju bättre anpassad en mikro är för olika typer av rätter, desto större är chansen att maten kan bibehålla sin smak och konsistens trots snabb uppvärmning.

För att maten ska få en så jämn uppvärmning som möjligt i en mikrovågsugn har många modeller en roterande bottenplatta, vanligtvis gjord av glas. Detta är till stor hjälp om du värmer mat på vanlig tallrik eller i ett mindre kärl, men kan ställa till det om du vill ställa in större formar eller dylikt, i synnerhet om de är fyrkantiga. I ett sådant läge är det en fördel att ha en mikro där rotationen kan stängas av vid behov.

Många har även speciella program för att tina frusen mat på ett skonsamt och aptitligt sätt. Detta passar perfekt om du till exempel ska laga köttfärssås men glömt ta ut köttfärsen från frysen. Då kan du snabbt och enkelt tina den i mikron innan tillagning istället.

Kombinationsugnar

Kombinationsugnar är rätt val för den som vill avancera sin mikrovågsugn ytterligare. Ett vanligt exempel är en med grillfunktion där ugnen är försedd med värmeelement som ger den uppvärmda maten bättre och krispigare yta, dvs en yta som liknar den du får på grillen. I vissa typer av ugnar går det även att ångkoka mat vilket särskilt är en smart funktion för läcker och varsam tillagning av grönsaker. En mikro kan även ha reglerbar över- eller undervärme eller möjlighet till varmluft. En med varmluft fungerar praktiskt taget som en mini-variant av en vanlig ugn med skillnaden att tillagningstiden blir kortare.

Med varmluft

Vissa lite mer avancerade fristående mikrovågsugnar har försetts med smarta finesser och funktioner som ger dem fler användningsområden än enbart uppvärmning. En del varianter har till exempel varmluft, vilket ger mikron samma egenskaper som en ugn med varmluft. Eftersom vanliga varianter använder mikrovågor för att sätta vattenmolekylerna i maten i rörelse är det endast maten som blir varm, inte luften inuti mikrovågsugnen. Med varmluft värms tvärtom själva luften upp och värmer maten på samma sätt som en vanlig ugn. Detta gör det möjligt att även tillaga enklare rätter direkt i den fristående modellen.

Inbyggda mikrovågsugnar

Att integrera sina vitvaror i köksinredningen är allt vanligare i moderna kök vilket har lett till att det idag finns ett brett utbud av mikrovågsugnar som är avsedda för inbyggnad. Detta gör att du kan få en inbyggd mikro som går i ett med designen i köket och slipper ha den på köksbänken. Många köper både en mikro och ugn i samma serie för att det ska se mer enhetligt ut i köket. Dessutom sparar du plats genom att slippa avsätta plats på köksbänken till den.

Design

Rent praktiskt är det bra att tänka på åt vilket håll luckan ska öppnas för att harmonisera med logistiken i ditt kök. Luckan är vanligtvis bottenhängd eller sidohängd och det sistnämnda alternativet är oftast det bästa om du har för avsikt att placera mikron högt upp, till exempel ovanpå ett mindre kylskåp. Om mikron har god insyn blir det också enklare för dig att hålla koll på maten under uppvärmningen eller tillagningen. En digital display för justering av tid, effekt och program kan dessutom vara ha både en estetisk och praktisk fördel eftersom den är enklare att rengöra och kan ge en mer exakt tidsinställning än manuella reglage. I övrigt varierar färg, form och material i hög grad hos både fristående och inbyggda varianter och ger goda möjligheter för alla att hitta en modell som matchar den övriga inredningen i köket.

Vi hjälper dig gärna

För att du ska bli så nöjd som möjligt med ditt köp hos oss är du alltid välkommen att kontakta vår kundtjänst om du har frågor om våra produkter. Hör av dig till oss på tel 0770 17 10 17 eller [email protected] så hjälper vi dig.

Favoriter

Stäng