0770-17 10 17 öppet i dag kl. 12:00-17:00
  • Måndag08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Favoriter
Basket
Varukorg
Meny

Torktumlare/-skåp

Torktumlare

Torktumlaren har kommit att bli ett alltmer självklart komplement till tvättmaskinen, och det är lätt att förstå varför. Att torktumla är ett snabbare, enklare och mindre energikrävande sätt att torka tvätten på jämfört med att hänga tvätten på torklina eller i ett torkskåp. Idag finns en mängd olika varianter av torktumlare som passar för alla hem, och i sortimentet hos oss på WhiteAway hittar du en stor bredd både funktionsmässigt och prismässigt. De märken vi förhandlar är bland annat Electrolux, Bosch, Siemens, AEG, Miele och många fler.

Det finns i stora drag två olika sorters torktumlare: frånluftstorktumlare och kondenstorktumlare. De två skiljer sig åt tekniskt och kräver lite olika förutsättningar för att kunna fungera. En lite modernare företeelse är också kodenstorktumlare med värmepumpsteknologi, där maskinen återanvänder värmen för skapa en så energieffektiv användning som möjligt.

Kondenstorktumlare

En kondenstorktumlare tar in kall luft från rummet som den sedan värmer upp och torkar kläderna med. Därefter avfuktas luften och släpps ut i rummet igen. Den fuktiga luften förs igenom kondenseringssystemet i maskinen där den blir till kondens som slutligen samlas i en behållare och kyls ner. Behållaren behöver med andra ord tömmas med jämna mellanrum, men många varianter kan anslutas till en golvbrunn med hjälp av en slang för att den nedkylda kondensen ska rinna direkt ut i avloppet. En av de stora fördelarna med kondenstorktumlare är att de inte kräver ett rör eller någon ventilation till frånluft, vilket gör att de kan installeras i princip var som helst, även i lägenheter. Dessutom är problem med fuktig luft i det rummet torktumlaren står mycket ovanligt.

Frånluftstorktumlare

Frånluftstorktumlare kopplas istället till en slang med en utblåsventil som för den varma, fuktiga luften från kläderna direkt ut i det fria genom fastighetens vägg. Denna typ av torktumlare är mycket effektiv, men kräver också att du gör ett hål i väggen för att kunna leda ut luften, vilket minskar flexibiliteten och innebär en krångligare installering. Det behövs dessutom en kontraventil som förhindrar att kall luft sugs in till maskinen.

Fuktavkänning, korgar och program

Med hjälp av smarta sensorer kan de flesta maskiner på egen hand känna av torrhetsgraden i tvätten och stanna automatiskt när tvätten är så torr som du vill ha den. Dels gör detta att dina kläder får en skonsammare behandling, men också att användningen blir mer energisnål.

För att kläderna ska vara så skrynkelfria som möjligt efter att de torktumlats kan en så kallad ångfunktion också vara till stor hjälp. Tillbehör i form av korgar och behållare bidrar dessutom till att du kan torktumla till exempel skor och ullkläder. Mer avancerade torktumlare kan utöver detta ha en mängd olika program, temperaturinställningar och tillval för att möjliggöra en så multifunktionell användning som möjligt. Är du dock endast i behov av de mest basala funktionerna kan en enklare variant vara tillräcklig.

Ljudnivå

Bullernivån kan i synnerhet vara en bra faktor att tänka på om maskinen ska stå i närheten av de rum där du vanligtvis vistas, till exempel om du bor i lägenhet. Kom ihåg att för var tredje decibel uppfattar vi ljudet som dubbelt så högt, vilket innebär att små steg på dB-skalan kan göra stor skillnad.

Energieffektivitet

Det finns sju steg i energieffektivitetsskalan från A till G, där A är den mest energieffektiva. I takt med den tekniska utvecklingen på området har idag många torktumlare högre energimärkning än A, d.v.s. A+, A++ eller A+++, vilket ilängden kan göra oerhört stor skillnad både för miljön och för din plånbok. Kondenstorktumlare är dock vanligvis aningen mer energisnåla än frånluftstorktumlare, särskilt om de har en värmepump. Luften som tas upp av maskinens kompressor återanvänds då flera gånger under torkningsprocessen, vilket kräver mindre energi än vanliga kondenstorktumlare.

En annan viktig sak att tänka på är att en torktumlare måste arbeta längre ju blötare kläderna är när du lägger in dem. Eftersom en torktumlare generellt förbrukar mer än dubbelt så mycket energi som en tvättmaskin är det alltid en fördel att ha en tvättmaskin med hög centrifugeringsförmåga för att du ska slippa torktumla kläderna i flera timmar innan tvtten blir torr.

OBS: Under 2021 kommer en ny energiskala från EU och den gamla kommer successivt att fasas ut under året. Senare kommer endast den nya at gälla. Läs allt om den nya energimärkningen här.

Kom ihåg att du hos WhiteAway kan fynda billiga torktumlare och torkskåp på Black Friday!

Vid frågor om våra produkter, hör av dig till vår kundtjänst! Vi hjälper dig mer än gärna att hitta rätt lösning för ditt hem. Kontakta oss på tel 0770 17 10 17 eller [email protected]

Favoriter

Stäng