0770-17 10 17 Öppet i dag kl. 8:30-19
  • Måndag8:30-19
  • Tisdag8:30-19
  • Onsdag8:30-19
  • Torsdag8:30-19
  • Fredag8:30-16
  • Lördag12-17
  • Söndag12-17
Stäng
Chatten är
stängd

Favoriter

Stäng
Favoriter
0 Varukorg
Meny

Gäller t.o.m 26/9. *Kan inte kombineras med andra rabatter, paketerbjudanden eller prisgarantier.

×

Tvättmaskiner

-

Ny tvättmaskin?

I det moderna hushållet är tvättmaskinen en av de allra viktigaste och mest använda hjälpmedlen, därför är det oftast värt pengarna att investera i en maskin med hög prestanda. En tvättmaskin med egenskaper anpassade efter dina behov gör att du kan reducera både det arbete och den tid som tvätten vanligtvis tar, vilket ger dig mer tid över till annat. Energiförbrukning, tvättkapacitet och centrifugeringseffekt är några av de egenskaper som är allra viktigast att ta hänsyn till vid köpet.

Tvättkapacitet och storlek

Tvättkapaciteten hos en maskin kan variera mellan 3 och 12 kilo, och de allra minsta varianterna är bäst lämpade för dig som bor ensam eller har ont om utrymme i tvättstugan eller badrummet. Om du däremot tvättar för ett hushåll med 4 personer behöver du antagligen en tvättmaskin med kapacitet för 7?8 kg eller mer för att slippa tvätta i flera omgångar. Standardmåtten för en frontmatad tvättmaskin är 60 x 60 cm, vilket är något större än en toppmatade tvättmaskin, som vanligtvis är ca 40 x 60 cm.

För den som vill spara både utrymme och tid finns även ett urval av maskiner som har både tvättmaskin och torktumlare i ett.

Program och funktioner

För att kunna använda tvättmaskinen flexibelt är det en fördel att ha stora valmöjligheter när det gäller tvättprogram och extra funktioner. Utöver standardprogrammen kan även eko-, snabb- och ylle-program eller andra anpassningar för sköra och ömtåliga material bidra till en mer skräddarsydd tvätt som är bättre för kläderna. Vissa tillbehör och korgar gör det även möjligt att tvätta ullplagg, skor, mjukisdjur osv. på ett skonsamt sätt. Timer är också en oumbärlig funktion för den som vill vakna upp på morgonen eller komma hem efter jobbet till ren tvätt.

Energiförbrukning

Prisskillnaden mellan en tvättmaskin med låg energiförbrukning och en tvättmaskin med högre energiförbrukning kan oftast tjänas in på relativt kort tid. Kostnaden för en enkel tvätt kan variera upp emot 50 öre, vilket gör stor skillnad i längden. Majoriteten av de tvättmaskiner som tillverkas idag har dock högsta möjliga energiklass, A+++, vilket gör att du enkelt kan hitta en variant som är energieffektiv och samtidigt kan uppfylla dina övriga egenskapskrav.

Vattenförbrukning

Tvättmaskinens miljövänlighet är dock inte enbart beroende av energiförbrukningen utan även av den mängd vatten som används för varje tvätt. En smart lösning många tillverkare tagit till är att förse maskinerna med sensorer som känner av hur stor mängd tvätt som placeras i maskinen och anpassar vattenförbrukningen efter behovet vid varje enskild tvätt. Vissa modeller kan även självdosera tvätt- och sköljmedel för att undvika onödig resursförbrukning.

Centrifugeringseffekten

En annan sak att tänka på är tvättmaskinens centrifugeringseffekt, vilken är avgörande för hur hög klädernas restfuktighet är efter tvätt. Ju torrare kläderna är när de kommer ut ur tvättmaskinen, desto mindre tid behöver de spendera i torktumlaren, i torkskåpet eller på torklinan. Minst 1400 varv/minut är rekommenderad effekt för att kläderna ska torka så snabbt som möjligt efter tvätt, i synnerhet om du inte har någon torktumlare.

Motortyp

Vanligtvis har en tvättmaskin antingen en kolfri eller en traditionell motor, där den sistnämnda innehåller kol som behöver bytas ut med jämna mellanrum på grund av slitage. En kolfri motor innebär alltså en mindre reservdel att byta ut och är vanligtvis lite mer tystgående än en tvättmaskin med traditionell motor.

Installation och säkerhet

I våtutrymmen som badrum och tvättrum är tvättmaskiner oftast fast installerade, vilket av säkerhetsskäl bör göras av en behörig elektriker för att och för att garantin för produkten ska gälla. Även om du på egen hand kan koppla tvättmaskinen till ett jordat uttag med jordfelsbrytare är det alltid klokt att samråda med en elektriker för att resultatet ska bli så bra som möjligt. För att undvika vattenskador är det också viktigt att vattenanslutningen görs på rätt sätt, och den som vill vara på den säkra sidan kan även välja en tvättmaskin med så kallas Aquastop.

Har du frågor eller funderingar kring vilken tvättmaskin du ska välja? Då är du mycket välkommen att höra av dig till vår kundservice på tel 0770 17 10 17 eller [email protected] så hjälper vi dig.

Favoriter

Stäng