0770-17 10 17 öppet i dag kl. 12:00-17:00
  • Måndag08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Favoriter
Basket
Varukorg
Meny

Ugnar

Hitta din nya ugn här

Letar du efter en ny ugn bör du se över vårt breda utbud av kvalitetsugnar i olika prisklasser. I sortimentet hittar du allt ifrån mikrovågsugnar till ång- och inbyggnadsugnar från framstående tillverkare så som Electrolux ugnar, Gorenje ugnar och Bosch ugnar. Utgångspunkten för att hitta den variant som passar dig är att i huvudsak titta på de olika funktioner som finns att tillgå, till exempel varmluft, självrens och olika typer av program. Med rätt volym och energiförbrukning kan du även hålla dina energikostnader låga.

Behöver du hjälp med att hitta rätt ugn? Se vår köpsguide för ugnar

Ugnsfunktioner

Generellt kan man säga att det finns två typer av ugnar: de traditionella varianterna och ugnar med varmluftsfunktion, vilka ofta kallas för just varmluftsugnar. Med varmluftsfunktionen kan värmen som genereras fördelas jämnt i ugnen med hjälp av en fläkt. I jämförelse med traditionella ugnar, som oftast bara har över- och undervärme, kan en varmluftsugn således tillaga flera rätter samtidigt på olika nivåer utan att resultatet påverkas eller att rätterna tar smak av varandra. Varmluftsugnar värms dessutom upp snabbare, svalnar snabbare och är mer energieffektiva än traditionella varianter eftersom mängden restvärme är minimal.

Andra smarta funktioner är exempelvis ett grill- eller pizzaläge eller andra justeringsmöjligheter som kan anpassa tid och värme efter olika uppgifter. Du kan även hitta varianter med stektermometer eller en ångfunktion som med hjälp av het vattenånga kan ge ett saftigare resultat vid exempelvis bakning eller tillredning av fisk och grönsaker.

Mikrovågsugnar är en annan lösning som dock erbjuder ett lite smalare användningsområde när det gäller just tillagning av mat. Däremot är mikron det optimala hjälpmedlet för snabb och effektiv uppvärmning av fryst mat eller tillagning av enklare rätter. Har du inte plats för både en vanlig ugn och en mikrovågsugn kan du välja en kombiugn som innehåller båda delarna.

Självrensande?

Vissa ugnar har självrens vilket betyder att de mer eller mindre kan rengöra sig själva. Du kan välja mellan olika sorters självrens där varje funktion fungerar på olika sätt. En ugn med pyrolys har ett program där ugnen värms upp till 500 grader över en tvåtimmarsperiod (tiden kan variera mellan olika varianter). Mat och fettrester ombildas då till en fin aska och efter ungefär en halvtimme kan du torka bort det med en fuktig trasa. Ugnar med katalytisk självrens har en speciell emalj som automatiskt bryter ned fett och stänk när temperaturen är över 200 grader. En ytterligare variant är så kallas AquaClean, där du ska hälla i ½ liter vatten i en bakplåt, tända självrens-programmet och låta vattnet stå i 30 minuter. Därefter behöver du bara låta ugnen kylas ned och torka ur den med en fuktig trasa. Alla tre former av självrens är effektiva och gör att rengöringen kan utföras avsevärt mycket snabbare än rengöring som helt och hållet görs för hand. Dock kan du självklart också hitta varianter utan självrensfunktion.

Energiförbruk

Om du väljer en större ugn krävs det av naturliga skäl mer energi för att värma upp den. Att reflektera över vad du vill använda den till och hur stor ugnsvolym du faktiskt behöver är därför ett bra sätt att undvika onödig energiförbrukning. De olika energiklasser som ugnarna delas in i indikerar hur energieffektiva de är. Energieffektiviteten avgörs bland annat av hur stor andel av den genererade värmen som systemet effektivt kan ta vara på. Energiklass A är den högsta märkningen och ger dig en långsiktig lösning både miljömässigt och ekonomiskt.

Säkerhet

Ur säkerhetssynpunkt är en väl isolerad ugn en stor fördel eftersom det indirekt medför att mindre restvärme avges och förebygger att luckan värms upp på utsidan. En låg yttertemperatur ger ett bättre skydd mot brännskador, vilket kan vara extra viktigt för till exempel barnfamiljer eller för den som har ett litet kök där det är svårt att hålla sig på ett säkert avstånd från luckan under tiden som andra kökssysslor utförs.

Tänk även på att knappar, vred och displayer ska vara enkla att hantera även med blöta händer eller då du snabbt behöver höja eller sänka temperaturen.

Vill du fynda din ugn? Isåfall kan du spara massor på Black Friday!

Behöver du vägledning, tips eller råd inför ditt köp? Då är du välkommen att kontakta vår kundtjänst på tel 0770 17 10 17 eller via [email protected] så svarar vi mer än gärna på dina frågor kring våra produkter.

Favoriter

Stäng